tiistai 28. lokakuuta 2014

Ruokapöydän kunnostus ja maalaus


Opintojakso: Tuotemaalaus
Opettaja: Markku Eertola


Tuotemaalaukseen tutustuin konkreettisesti kunnostamalla ja maalaamalla vanhan kirpputorilta löytämäni massiivipuisen ruokapöydän. Pöytä on luultavasti vanhaa suomalaista tekoa ja alkuperäiseltä väriltään ollut hauska retrovihreä. Se oli jo kertaalleen jonkun aiemman omistajan toimesta maalattu valkoiseksi, mutta kaipasi nyt kipeästi käytössä tulleiden kolhujen kittausta ja uutta valkoista maalia pintaansa. Pöydän koko on 80 x 120 x 71 cm ja muotokieli mielestäni pöydän arvioituun ikään verraten melko moderni kulmikkaine jalkoineen ja suoraviivaisine muotokielineen.


Urakka lähti käyntiin vanhan maalipinnan hionnalla. Maali oli kauttaltaan niin hyvin kiinni pinnassa, ettei ollut tarvetta hioa maalia kokonaan pois, vaan pelkkä maalipinnan karhentaminen riitti.

Hionnan jälkeen seuraava työvaihe oli käytössä tulleiden kolhujen ja kuoppien kittaus. Jalkojen kulmissa olleet kolhut olivat vaikeimmat kohdat kitata. Kittauksessa käytin Tikkurilan lakkakittiä, joka soveltuu pöytäni kaltaisen sisätiloissa olevan puuhuonekalun kolhujen korjaukseen loistavasti ja kuivuu nopeasti. Kitin kuivuttua hioin kitatut kohdat valmiiksi pohjamaalausta varten.


Paikattavia kolhuja löytyi muutama pöydän pinnasta ja reilusti jaloista, joissa kulmien kittaus oli haasteellisin osio.

Päädyin pöydän maalaustapaa miettiessäni käsin maalaukseen siveltimellä, koska en halunnut pinnasta ruiskumaalauksen tuottamaa tehdasmaisen sileää pintaa, vaan uusi maalipinta sai olla hieman eloisampi. Käsinmaalatessa varsinkin laajoja pinta-aloja hyvät siveltimet ovat tärkeitä ja tähän urakkaan varasin kolme erikokoista laadukasta tekokuitusivellintä, jotka ovat kalustemaalaukseen sopivia.

Pohjamaalasin pöytälevyn ja jalat Tikkurilan Helmi Pohjamaalilla. Maalasin ensimmäisenä pöytälevyn maalaamattoman alapuolen ohentamattomalla pohjamaalilla harjoitukseksi ja maalaustuntuman saamiseksi. Helmi Pohjamaali on vesiohenteinen maali, joten huomasin sen kuivuvan hyvin rivakasti, mikäli en ollut sutimisessani tarpeeksi nopea. Sain ohjeeksi opettajalta, että voin ohentaa maalia noin 5 - 10 %, jolloin pinnan epätasaisuudet tasaantuvat helpommin ja maalin sutiminen on miellyttävämpää. Maalasin ohennetulla pohjamaalilla pöytälevyn ja jalat kertaalleen, annoin maalin kuivua vuorokauden verran, välihioin pinnat ja maalasin kaikki pinnat vielä uudelleen ohennetulla pohjamaalilla.


Pohjamaalikerros sudittu.

Jalat maalattuani pohjamaalin läpi puski toisenkin maalikerroksen jälkeen outoja ruskeita pilkkuja, eivätkä opettajatkaan osanneet sanoa tarkkaan mitä tai mistä ko. pilkut olisivat voineet johtua. Pihkaakaan pilkut eivät voineet olla, sillä pöytä on koivua. Opettajan ohjeesta lakkasin jalat kokonaisuudessaan Tikkurilan oksalakalla, joka on erikoislakka hidastamaan oksakohtien läpilyöntiä peittävien maalipintojen läpi. Lakkasin myös muutaman pilkkukohdan pöytälevystä.


Ruskeille pilkuille ei löytynyt selitystä, mutta onneksi ne saatiin kuriin oksalakan avulla.

Pohjatöiden jälkeen pohdiskelin ja tein pieniä maalauskokeiluja kahden pintamaalin välillä: Helmi Puolihimmeä kalustemaali (vesiohenteinen) vai Tikkurilan Empire kalustemaali (liuotinohenteinen). Vertailin Tikkurilan internetsivuilta maalien ominaisuuksia (mm. koostumusta, kuivumisaikoja ja perusvärien saatavuutta) sekä kokeilin koulusta löytyvillä maalintähteillä puupaloihin maalien levitystuntuja ja kuivumisominaisuuksia. Kyselin myös luokkakavereiden ja opettajien mielipiteitä ko. maaleista. Harkinnan jälkeen päädyin jatkamaan vesiohenteisella maalilla, eli pintamaaliksi valikoitui Helmi Puolihimmeä kalustemaali perusvalkoisena.

Maalipurkkien kuvat: Tikkurila Oy

Ensimmäinen pintamaalikerros ei ollut mielestäni tarpeeksi hyvä: pöytälevyn pinnassa oli pölyroskia, kuivuneen maalin sutimisjälkiä sekä ne riivatut ruskeat pilkut kuulsivat edelleen hieman jaloista pintamaalin läpi. Olin kuitenkin varautunutkin maalaamaan pintamaalikerroksia kahdesta kolmeen, joten päätin alkaa maalin kuivua taas kunnolla ja sutaisin uuden kerroksen pintamaalia pöytälevyn näkyviin osiin ja jalkoihin.


Toinen kerros Puolihimmeää Helmi kalustemaalia pinnassa.

Tein pinnoille kevyen hionnan ennen viimeisen maalikerroksen vetoa, sudin maalit rauhallisesti, mutta rivakasti pöytälevyyn ja jalkoihin ja toivoin parasta. Viikonlopun yli kuivuttuaan pinnat näyttivät ja tuntuivat tarpeeksi hyviltä omaankin perfektionistin luonteeseen ja pöydän kunnostusprojekti oli siis valmis.




Kunnostus ja maalausprojekti oli hyvin opettava kokemus, koska olin aiemmin vain maalannut kerran kotioloissa pyöreät jakkarat ja kenkähyllyn. Silloin jo huomasin kuinka ripeä vesiohenteisten maalien ja lakkojen levityksen kanssa tuli olla, jotta pinnoista tulisi edes tyydyttäviä. Nyt laajempaa pintaa maalatessa huomasin myös kuinka huima merkitys on laadukkailla ja tarkoituksenmukaisilla siveltimillä lopputuloksen siisteyteen.



9 kommenttia:

  1. Hieno pöytä tosiaankin tuli! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Käytössäkin on ollut oikein toimiva ja maalipinta pysynyt siistinä :)

      Poista
  2. Hei, kiitos mahtavasta postauksesta jonka löysin samanlaiseen projektiin ryhtyessäni. Kertoisitko vielä kuinka kauan annoit pintamaalin kuivua ennen toisen ja kolmannen kerran maalausta? Kiitos tuhannesti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, annoin pinnan kuivua maalikerrosten välissä vuorokauden verran, mutta kannattaa noudattaa vähintäänkin maalipurkin kuivumisohjeita huomioiden myös lämpötilan ja ilmankosteuden vaikutukset (alhaisemmassa ja kosteammassa tilassa maalin kuivuminen hidastuu, kun taas tietenkin lämpimämmässä ja kuivemmassa työtilassa kuivuminen saattaa nopeutua). Itse otan kuitenkin näissä maalaushommissa aina varman päälle ja annan kuivua reilummin, kun maalipurkin ohjeissa. Postauksessa mainitun Helmi-kalustemaalin päällemaalauskuivumisaika on valmistajan ohjeiden mukaan 16 tuntia.

      On jäänyt näköjään kirjoittamatta, että välihioin tuon ensimmäisen maalikerroksenkin jälkeen pinnan hyvin kevyesti, jotta seuraava maalikerros taas sai hyvän tartuntapohjan.

      Mukavaa kunnostusprojektia sinulle! :)

      Poista
  3. Hei! Onko pöytään tullut ruokatahroja ja millä pesuaineella puhdistat mahdolliset tahrat? Meillä ollut vasta muutaman viikon käytössä vesiohenteisella maalilla maalattu pöytä ja siihen on tullut tahroja mm. marjoista ja astioiden pohjista, jotka eivät lähde pois. Maalipinta alkaa myös helposti kiiltää, jos yhtään yrittää hangata tahraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, tähän pöytään ei ole onneksi tullut mitään suurempia tahroja. Ainoa juttu, mikä näkyy jostakin kulmasta tietyssä valossa katsottaessa, on jonkun kuuman mukin pohjasta jäänyt haalea vaaleanruskea rinkula, ikäänkuin maalipinta olisi vähän palanut kuuman mukin alla. Sen ilmestymisen jälkeen käytin lasinalusia kuumien mukien kanssa ja tällä hetkellä pöydällä on vahakangas pinnan suojana. Ennen vahakangastakin käytin kyllä noita kuvassa näkyviä tabletteja (joissa tosin kuvioiden kohdalla reikiä :D ). Mutta kieltämättä tuo puolihimmeä (himmeä varmaan vielä pahempi) maali on käytössä osoittautunut tahrojen osalta haastavemmaksi puhdistaa, kuin esim. toinen paksusti tehdaslakattu puupöytämme. Olen kuitenkin pärjännyt puhdistamisen suhteen ihan tiskiainevedellä ja rätillä. Tuumin tässä, että pöydän kannen voisi nyt jälkikäteen lakata kalustelakalla, joka toisi pintaan ehkä lisää tahrojen ja kulutuksen kestävyyttä. Tästä ei minulla ole kuitenkaan vielä kokemusta. Tietty, jos pinnassa on jo jotain tahroja, jotka eivät lähde millään, pitäisi ainakin kansi maalata uudelleen ennen lakkakerrosta, tai sitten käyttäisin mahdollisemman valkoiseksi (tai siksi väriksi, minkä värinen pöytäsi pinta onkaan) sävytettyä kalustelakkaa.

      Toivottavasti vinkeistä oli jotain hyötyä Sinulle! :)

      Poista
  4. Tulipa hyvännäköinen ruokapöytä, kelpaisi omaankin keittiöön heittämällä. Osaatko sanoa, kuinka kauan kunnostukseen meni kokonaisuudessaan aikaa? Mietin tässä juuri että lähdenkö itse kunnostamaan vai vienkö ruokapöydän muualle kunnostettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ja kiitos kommentistasi. Projektista on jo sen verran monta vuotta aikaa, että hirmu tarkkaa aikamäärettä en osaa enää sanoa, ja toki tuo ruskeiden pilkkujen piilottamisprojekti lisäsi työaikaa, jota ei välttämättä joka projektissa ole vastassa. Mutta arvioisin näin äkkiseltään, että aktiivista hionta-kittaus-maalausaikaa, ilman kuivumisaikojen tuomaa vuorokausien lisäystä, projektiin meni ehken noin parisenkymmentä tuntia. Todella karkea arvio, ja ajankäyttöön vaikuttaa niin paljon työtilat ja -välineetkin (esim. käsinhionta vrt. tasohiomakone).

      Mutta kaikenkaikkiaan pöydän kunnostus oli opettavainen ja mukava projekti, joten jos sinulta vähänkään inspistä löytyy, niin tee ihmeessä itse :)

      Mukavaa kevään jatkoa ja kunnostusprojektia, jos siihen päätät ryhtyä!

      Poista

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown