keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Maalaustyön perusteita


Opintojakso: Maalaustyön perusteet
Opettaja: Carita Kaalikoski


Ensimmäisen jakson opintojaksoihin kuului myös maalaustyön perusteisiin tutustumista. Ensimmäisillä tunneillä kävimme läpi muutamia sisämaalauksen perusteita, maalaamisen historiaa ja välineistöä sekä pääsimme kokeilemaan perinteikkäällä ja luonnonmukaisella munamaalilla (kananmuna + vesi) ja luonnonpigmenteillä maalausta erilaisille puumateriaaleille.

Munamaalitestauksia sekä terva- ja jänismaalikokeiluja.

Pääsimme myös lähestulkoon tyhjästä kokeilemaan pienryhmissä, miten sisäseiniä oikein maalataankaan. Ryhmät pistettiin kutakuinkin heti hommiin, ja koska jokaisen työskentelypisteet olivat niin erilaisia, niin meidät ohjeistettiin hyvin kevyesti työn touhuun. Henkilökohtaisesti en ollut maalannut aiemmin mitään sisätiloissa olevia pintoja, joten kaikki oli uutta. Ryhmämme (minä + Sanna + Niko) aloitimme työpisteemme suojauksella ja seinäpinnan tasoittamisella, joka osoittautui oletettua hankalammaksi.

Alkuperäinen seinäpinta ennen tasoitusta.

Jälkikäteen saimme kuulla opettajalta, että seinätilkkumme oli niin epätasainen, että ensimmäinen tasoituskerros olisi ollut helpompaa tehdä hieman karkeammalla tasoitteella. Tätä emme kuitenkaan olisi itse voineet tietää, joten näillä mentiin ja harjoitusta seinäpinnan tasoituksesta saatiin oikein olan takaa.

Seinäpinta ensimmäisen tasoituskerroksen jälkeen.

Suunnittelimme ryhmämme kanssa, että teemme jonkin neutraalin värisen seinän ja kuvion tilkullemme, sillä vieressä työskennellyt ryhmä teki värikkään Afrikka-henkisen maalauksen. Tila, jossa seinätilkkumme sijaitsivat, oli kapea käytävä, joten liian värikkäät tilkut vieri viereen olisivat tehneet tilasta vielä ahtaamman tuntuisen. Päätimme siis maalata tilkkumme pohjaväriltään keskiharmaaksi ja kuvioida valkoisilla sulkakuvioilla. Käytimme vesiohenteisia sisämaaleja maalaukseen. Seinä maalattiin kahteen kertaan harmaalla sävyllä, jotta sävystä tuli tarpeeksi peittävä.

Seinäpinta toisen tasoituskerroksen, hionnan ja maalauksen jälkeen.

Päätimme, että jokainen sai tehdä omanlaisensa maalausjäljen sulkakuvioonsa, joten minä piirsin vain luonnosaihiot sulista ja jokainen ryhmämme jäsen sai maalata tahtomalla tavallaan sulkansa, joita tuli siis yhteensä kolme kappaletta seinätilkullemme.

Sanna ja Niko maalauspuuhiin keskittyneenä.


Omaan sulkaani käytin maalarinvalkoista ja vaaleanharmaata maalia, jotka sudin seinään parilla erilaisella ohuella siveltimellä.

Valmiit sulat seinässä puumerkkeineen.

Sulista tuli mainiot ja meidän näköisemme. Jos jotain olisi voinut tehdä toisin, niin sulkien sijoittelua olisi voinut miettiä hieman kauemmin, nyt kun vain piirsin vapaalla kädellä sutjakkaasti suuntaa-antavat ääriviivat, jotta pääsimme työn touhuun.

Seinämaalaausharjoituksen jälkeen tutustuimme loppuopintojakson mm. erilaisiin petseihin, lakkoihin, öljyihin ja vahoihin ja pääsimme taas kokeilemaan niitä pieniin puupalasiin. Maalien ja muiden pintakäsittelyaineiden koostumuksesta ja sisällöstä saimme myös tärkeää infoa ympäristötietouden luennolla.

Petsisävyjä erilaisilla lakka- ja öljykäsitteillä sekä ilman. Lakka- ja munatemperamaalitestauksia.

Rautasulfiitti-, öljy ja vahakokeiluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown