tiistai 8. lokakuuta 2013

Pyöreän rahin rungon valmistus


Opintojakso: Puutyön perusteet
Opettajat: Jyrki Taimisto ja Markku Eertola


Ensimmäisessä jaksossa aloitimme puutyön perusteita ja saimme ensimmäiseksi työksemme valmistaa pyöreän rahin kahdesta eri paksuisesta koivuvanerista.

Ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä täytimme katkaisulista-nimisen paperin, johon merkittiin rahin eri osien aihio- ja nimellismitat. Aihiomittoja käytettiin noutaessamme varastosta vanerilevyjä ja leikatessamme niitä levysahalla osiksi, eli aihiomitat sisältävät osien työstöön tarvittavaa ylimääräistä varaa (esim. sahauksessa ja hionnassa kuluvat varat). Nimellismitat puolestaan ovat valmiiden osien mittoja, joista valmista tuotetta lähdetään kokoamaan.

Pyöreän rahin valmistus alkoi kannen, kansirenkaan ja pohjan valmistamisella, joissa käytettiin vannesahaa, porakonetta, reunahiomakoneita ja jyrsintä.


Kansi ja kansirengas vielä kiinni toisissaan,
jotta osat olisivat symmetriset vaippaa varten.

Kannen, kansirenkaan ja pohjan valmistuttua sahattiin sopivankokoiset vaipat ohuemmasta vanerista. Vaippa kostutettiin muotoonsa ja koottiin rahin pohja, vaippa ja kansirengas paineilmanaulaimella kasaan. Vaipan liitoskohta liimattiin ja hiottiin vielä nauhahiomakoneella (tuttavallisemmin tankilla) tasaiseksi.

Rahin kokoaminen paineilmanaulaimella.


"Tankilla" hiomista, työturvallisuus kohdillaan:
työhaalarit, turvakengät, kuulosuojaimet ja suojalasit löytyy!
Kaksi edellistä kuvaa minusta työn touhussa nappasi luokkakamu Katja M.

Ja näin rahin runko on valmis verhoiluun! Olen tyytyväinen valmiiseen työhön, joka onnistui tarkkojen ohjeiden ja neuvojen avulla sukkelasti ja lopputuloksesta tuli siisti.

Rahin runko kansi suljettuna ja ilman kantta.

Teimme opintojaksolla myös kaksi suorakulmaista rahin runkoa (toinen verhoilun harjoituskappaleeks ja toinen verhoilun näyttöä varten), joista lisää täältä.

Puutyön perusteet -opintojakson suurimpana tarkoituksena oli tutustuttaa meidän erilaisten puuntyöstökoneiden käyttöön ja antaa lähtökohtia ja työvälineita erilaisiin puutöihin. Tässä onnistuin omalla kohdallani. Täältä voit lukea mitä erilaisia puuntyöstökoneita opin käyttämään opintojakson aikana. Puun työstö raakapuulaudoista valmiiksi tuotteeksi oli myös uutta, ja oli mielenkiintoista nähdä (ja oppia) työvaiheet, joita puisten huonekalujen valmistamiseen läpikäydään.

Edit: TÄÄLTÄ voit lukea tämän rahin verhoilusprojektista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown