perjantai 20. helmikuuta 2015

Sisustussuunnittelua kolmelta kantilta katsottuna


Opintojakso: Sisustussuunnittelu
Opettaja: Mika Piipponen


Neljännen jakson alussa suoritimme tehokkaan kolmen viikon intensiivijakson erilaisia sisustussuunnitteluun liittyviä tehtäviä, jotka poikkesivat hieman perinteisestä sisustussuunnittelusta (nk. perinteisemmästä sisustussuunnittelusta oli opintojakso erikseen, josta itse sain aiemmista opinnoista ja työssäharjoitteluista sisustussuunnittelutoimistossa hyväksiluvun). Tutustuimme mm. AutoCAD-tietokoneohjelman saloihin lyhyesti ja rakensimme pienoismallin ja suunnittelimme myymäläsisustusta. Näistä tarkemmin ohessa.


A U T O C A D

Tutustuimme opintojakson aikana aivan pintaraapaisulta AutoCAD-tietokoneohjelmaan, joka on vektorigrafiikkaohjelma, jonka tiedon käsittely perustuu graafisiin objekteihin, kuten viivoihin, murtoviivoihin, ympyröihin, kaariin ja teksteihin. Ohjelmistolla voidaan suunnitella erilaisia 2D- ja 3D-suunnitelmia ja sen avulla voidaan piirtää esimerkiksi erilaisia teknisiä piirustuksia, kuten rakennusten pohjapiirustuksia.

Me harjoittelimme ohjelman käytöstä vain aivan perustoimintoja, koska ohjelma oli lähes kaikille käytettävyydeltään täysin uusi.





T U N N E L M A S T A   M O O D B O A R D   J A   T I L A

Saimme jokainen muutaman tunnelmasanan, josta tuli koota moodboard, joka kuvastaa sanoja. Minun tunnelmani olivat hyvä ja kiltti. Lähdin purkamaan sanoja paperille ensin sanoin.. ystävällinen, avulias, aito, rehellinen, hyväntahtoinen, empaattinen, lempeä, luotettava, positiivinen... Tunnelmaan sopivia sanoja tulvi kymmeniä mieleeni ja niiden makustelun jälkeen lähdin etsiskelemään kuvia, jotka liitin tavalla tai toisella annettuihin kahteen sanaan. En halunnut koota moodboardiini mitään liian sisustustyylisuuntiin liitettävää (esim. esimerkkikuvia tiloista), vaan halusin luoda muutamalla kuvalla ja väreillä sekä niiden sommittelulla fiiliksiä, jotka jättävät vastaanottajalle kuitenkin omaa tulkinnan vapautta.

Hyvä ja kiltti -sanat henkivät mielestäni

  • selkeitä linjoja ja pehmeitä muotoja
  • luonnonmateriaaleja (vrt. ihokosketus)
  • murrettuja luonnonsävyjä
  • klassista skandinaavista sisustustyyliä
  • maanläheisyyttä
  • kotoisaa ja lämmintä tunnelmaa

Vas. kuva: Lisa Russo Fine Art. Oik. yläkuva: Unknow. Oik. alakuva: Yvonne B. Oik. taustakuva: Jean Alexander Frater


Moodboardin tunnelman pohjalta saimme seuraavaksi tehtäväksemme suunnitella kuvitteellisen tilan, joka on saamani tunnelman kaltainen ja vahvistaa sitä. Tehtävään liittyi pienoismallin rakentaminen. Tilan muoto oli vapaa ja ei välttämättä realistisesti toteutettavissa. Suunnitellussa tilassa ei saanut olla toimintaa eikä kalusteita. Tilaa esiteltäessä kerrottiin lyhyesti myös valaistuksesta. Tilasuunnitelmassa käsiteltiin vain varsinaista tilaa, sen pintoja, muotoa, aukotusta, materiaaleja, yms. Materiaaleina sai käyttää kaikkea mitä kotoa ja koulusta löysi (mieluiten ilmaista).

Pienoismalli toteutettiin noin mittakaavassa 1:20, joka tarkoitti, että pienoismallini oli noin 25 x 20 x 20 cm kokoinen.

Tälläisen tilan sain aikaan hyvä ja kiltti -sanojen tunnelman ympärille. Avaruutta, luonnonvaloa, pehmeitä muotoja ja materiaaleja... Mitä mieltä olette, onnistuiko tunnelman luonti tilan muodossa?



M Y Y M Ä L Ä S U U N N I T E L M A 

Opintojakson viimeisenä tehtävänä saimme suunnitella kaikille samaan ennalta annettuun pohjapiirustukseen jonkin myymälän tai kahvilan sisustuksen kalusteineen. Valitun brändin tuli näkyä suunnitelmassa, esim. väreissä ja kalustemuotoilussa. Tehtävässä tuli etsiä sopivia myymäläkalusteita ja määritellä sekä kalusteiden että näkyvien pintojen materiaalit ja värit (lukuunottamatta alakattoa). Valmiissa tehtävässä tuli esitellä myös pohjapiirrustus kalusteineen sekä valaistuksen pääpiirteet. Tehtävään kuului myös laatia julkisivupiirustus (projektio) ulkoapäin näyteikkunasta.

Valitsin omaksi brändikseni Marimekon, koska koin, että tehtävästä voisi olla jotain hyötyä myös töihini liittyen ja brändi oli tuttu, eikä tarvinnut aikataulun tiukkuuden puitteissa lähteä tutustumaan täysin vieraaseen brändiin. Käytin tehtävässä hyväkseni omia ottamiani kuvia Lahden Kauppakeskus Karisman ja keskustan Marimekko-myymälöistä. Keskustan Marimekko muutti noin vuosi sitten uusiin tiloihin, joten kaikki siellä olevat myymäläkalusteet ovat brändin nykyisen ilmeen mukaisia.

Ohessa suunnitelmani tärkeimmät pointit ja viitteelliset mallikuvat suunnittelemani myymälän yleisilmeestä, kalusteista ja materiaaleista sekä itse pohjapiirustus ja projektio.






Myymälän pääsisäänkäynti on pohjakuvassa näkyvät tuplaovet oikealla. Vasemmalla olevat porrasaskelmat ja ovi vievät kuvitteellisiin henkilökunnan tiloihin.

Projektio jäi kiireisestä aikataulusta johtuen värittämättä.



Vas. kuva: Tikkurila.fi          Oik. kuva: Cello



Opintojakso oli tiivis, mutta mielestäni mukavan erilainen verraten aiemmin suorittamiini sisustussuunnitteluun liittyviin opintojaksoihin. Tehtävät olivat monipuolisia, mutta nitoutuivat tavallaan myös hyvin yhteen. Myymäläsuunnittelussa sai hyväksikäyttää AutoCAD-suunnitteluohjelmaa, ja itsekin piirsin aluksi pohjapiirroksen ohjelmalla ja sommittelin erilaisia kalustusvaihtoehtoja pohjaan, mutta lopullisen pohjapiirroksen piirsin käsin puhtaaksi, jotta projektio ja pohjakuva eivät olisi liikaa eriparia. Onnistuin tehtävissä mielestäni hyvin; moodboard sekä pienoismalliin rakennettu tila vastasivat annettujen sanojen tunnelmaa mielestäni mainiosti ja myymäläsuunnitelma oli mielestäni kokonaisuudeltaan toimiva ja brändin visuaalinen ilme ja identiteetti tuli ilmi suunnitelmassani. Sain myös kaiken vaadittavan tehtyä annettujen aikataulujen puitteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown