torstai 12. maaliskuuta 2015

Maalauskeikka Lahden historiallisella museolla




Maaliskuun alussa olimme reilun viikon maalauskeikalla Lahden historiallisella museolla, jonne avataan uusi näyttely 27.3.2015. Maalattavat seinät sijaitsivat rakennuksen ensimmäisen kerroksen viidessä huoneessa, jonne uusi näyttely sijoittuu. Uuden näyttelyn nimi on Viiden tähden kartano, jossa valitut museon kokoelmista kaivetut teokset pääsevät uudenlaisiin ympäristöihin osaksi viiden taiteilijan nykytaideteoksia. Näyttely on ko. tiloissa vuoden ajan, joten työn jälki oli oltava mahdollisimman laadukasta annetusta tiukasta seitsemän päivän aikataulusta huolimatta. Omat haasteensa maalausurakkaan asetti myös noin 4,5 metrin huonekorkeus, luonnonvalon puuttuminen ja yhden huoneen käytävämäinen kapeus sekä yhden tehosteseinän lasyyrimaalin maalaaminen.

Projektin aikana muistui taas hyvin mieleen telamaalaustekniikka ja ei-maalattavien pintojen huolellinen suojaus. Huoneisiin oli rakennettu ikkunoiden eteen pahviset seinämät, koska taideteoksiin ei saa kajastaa yhtään UV-säteilyä. Teippasimme siististi näiden pahviseinien saumat ennen maalausta ja teipit jäivät siis maalin alle piiloon. Kaikkien huoneiden kaikkia seinäpintoja emme maalanneet kauttaaltaan, vaan joistakin huoneista teipattiin ja maalattiin vain yksi seinämä tai sitten vain teipattiin ja paikkamaalattiin. Taiteilijat olivat valinneet kukin huoneensa värisävyt, ja muutamassa huoneessa ne olivat radikaaleja muutoksia jo olemassa oleviin seinien väreihin.


Jugendin vihreä seinä vaati kaksi punaista maalikerrosta peittyäkseen.

Ko. huoneesta toinen puoli jäi vanhalle vihreälle maalille (ainoastaan korjattiin ikkunaseinien teippauksia ja paikkamaalattiin) ja vain puolet huoneesta maalattiin punaiseksi. Kuva: J.S Gehlen


Ikkunaseinien teippauskohdat maalattiin ensin pohjamaalilla kertaalleen, jonka jälkeen maalattiin koko seinä kauttaaltaan. Luonnonvalon puuttumattomuus toi omanlaiset haasteensa tilojen maalaamiseen.

Toisessa huoneessa vihreä seinä maalattiin ensin kahdesti pohjamaalilla, jonka jälkeen vielä kahdesti pintamaalilla, jotta saatiin aikaan siisti ja täysin valkoinen pinta.

Tähän huoneeseen piti tulla ehjälle pitkälle seinälle Tikkurilan hopeanhohtava Taika-helmiäislasyyrimaalipinta, mutta saatuamme sen seinään ei lopputulos ollutkaan sellainen, kun kuvitelmat ja mallikuvat olivat antaneet ymmärtää, joten seinä maalattiin uudelleen valkoiseksi.


Saimme urakan vaaditussa aikataulussa valmiiksi pienistä vastoinkäymisistä huolimatta. Oli mielenkiintoista työskennellä museoympäristössä, koska se toi tietyt rajoitteet, käytännöt ja aikataulun mukanaan. Pian pääsemme näkemään kuinka taiteilijoiden työt tulevat kauniisti esiin uusien maalipintojen ansiosta. Käykää tekin katsomassa Lahden historiallisella museolla uutta näyttelyä ja yläkerroksissa sijaitsevia perusnäyttelyjä, joista mm. Lahden kauppatorikaivausten aikaiset löydökset olivat mielenkiintoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown