torstai 12. maaliskuuta 2015

Vetoketjullisten tyynynpäällisten ompelu


Kaivoin pitkästä aikaa kotona ompelukoneen kaapista esiin ja surautin siskolle syntymäpäivälahjaksi Marimekon Hippiäinen-kankaasta koristetyynynpäälliset.


Hippiäinen kuosin on suunnitellut Aino-Maija Metsola vuonna 2011.

Halusin tehdä tyynynpäällisistä samannäköiset, kuin mitä Marimekolla myydään valmiinakin. Tyynynpäällisten koko valmiina oli noin 48 x 48 cm. Tykkään siitä, että koristetyynyissä päälliset ovat pinkeästi tyynyn päällä, eivätkä lörpötä paljoa mistään, siksi päällisten koko on hieman pienempi, kuin mitä sisätyyny tulee olemaan. Päällisissä on vetoketjut ommeltuna hieman toiselle puolelle käännettynä, eli vetoketju ei ole suoraan alataitteen kohdalla. Tyynynpäällinen koostuu siis vain yhdestä pitkästä kangaspalasta, jonka koko oli saumavaroineen noin 50 x 102 cm (vetoketjusaumaan jätin parin sentin saumavarat normaalin sentin sijaan). Minulla ei tällä kertaa ollut saumuria saatavilla, joten huolittelin kankaiden reunat ompelukoneen siksak-ompeleella ennen varsinaisen ompelutyön aloittamista. En valitettavasti kuvannut jokaista työvaihetta, mutta ohessa kirjoitettu työohje, josta voi yrittää saada jotain haisua ompelusta.


TYYNYNPÄÄLLISTEN OMPELUN TYÖJÄRJESTYS:

  1. Yhdistä kangaspalan lyhyet päät oikeat puolet vastakkain ja ompele kummastakin reunasta noin 3 cm (mitta riippuu vetoketjusi pituudesta, oma vetoketjuni oli noin 45 cm pitkä) suora ommel. Silitä saumanvarat auki, jotta vetoketjun asettaminen paikoilleen on helpompaa.
  2. Kiinnitä vetoketju kankaaseen nähden oikein päin nuppineuloilla ommelten väliin jäävään rakoon ja ompele vetoketjupaininjalalla vetoketju kankaan oikealta puolelta kiinni kummaltakin puolelta vetoketjua kankaan reunasta reunaan (kuva alla havainnollistaa asian).
  3. Käännä työ nurja puoli päällepäin ja kiinnitä sivusaumat siten, että vetoketju jää muutaman sentin (tai halutessasi enemmän) toiselle puolelle tyynyä (kuva alla havainnollistaa asian). Avaa vetoketjua hieman auki, jotta saat päällisen käännettyä oikein päin sivusaumojen ompelun jälkeen ja ompele suoralla ompeleella sivusaumat kiinni.

Vetoketjun sijainti ja kiinnitystekniikka.


Kuosi oli siitä kiva tämän kaltaiseen ompelutyöhön, koska se oli sopivan pieni ja epämääräinen kuvioiltaan, ettei kuosia tarvinnut alkaa kohdistamaan mitenkään, vaan vetoketjusaumakin katoaa kivasti kuosin sekaan piiloon lähes kokonaan.




Tyynynpäällisistä tuli sekä lahjanantajalle sekä lahjansaajalle mieleiset ja pääsivät kuulemani mukaan heti käyttöön ja ihailuun siskon kotisohvalle. Kuvat on kuvattu omalla sohvallani, sopivat mielestäni enemmän siskon vaalean beigelle sohvalle ja viherpeukalon kotikoloon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"A simple hello could lead to a million things."

- Unknown